Meerwaarde van de Lasspecificatie

Geen kwaliteit zonder lasspecificatie

In de voedingsmiddelen en drankenindustrie is het hebben van, of verwijzen naar toepasselijke lasspecificaties nog niet overal de norm, helaas! Dat laat deze inspectie in een bestaande installatie weer zien.  

Tijdens onze inspectiewerkzaamheden troffen we diverse situaties aan die vanuit hygiëne en goed vakmanschap onacceptabel zijn. Het werken met gecertificeerde lassers, of met lasfirma’s die al jaren werken in de sector is onvoldoende. Het toepassen van een specifieke norm en het uitvoeren van inspecties voorkomt veel problemen en discussies achteraf. Aannames en vooronderstellingen zijn de grootste risicofactoren tijdens de bouw van en modificaties aan een gevalideerde productie-installatie.  

We troffen krassen, verbrande lassen, verbrande en gecorrodeerde lassen en verkleurde lassen met inbrandingen van buitenaf als gevolg van een mantelbuis verbinding. Handlassen, zoals ze in de voedingsmiddelenbranche nog vaak voorkomen hoeven geen probleem te zijn, maar dan moeten de eisen inzake voorbereiding, voorbewerking, uitvoering en scheiding van koolstofstaal en roestvaststaal (gereedschappen) wel in acht worden genomen. Anders ontstaat er verbranding, verkleuring en kruisbesmetting met corrosie tot gevolg.

case-voeding-dranken-01
case-voeding-dranken-02
case-voeding-dranken-03
case-voeding-dranken-04
case-voeding-dranken-05
case-voeding-dranken-06
case-voeding-dranken-07
case-voeding-dranken-08
Bright shiny stainless steel piping.
pharmaceutical factory equipment mixing tank on production line
previous arrow
next arrow

Lasspecifieke kwaliteitsnormen in de voeding

In de Verenigde Staten gebruikt men al jaren de AWS D18.1 & 18.2, in Europa hebben we, naast vele bedrijfsspecifieke normen, al jaren EHEDG doc.35 en in Nederland de in ontwikkeling zijnde HDN-norm. Alle normen en guidlines die omschrijven waar leidingwerk in de voeding- en drankenindustrie lastechnisch aan moet voldoen. Maak er gebruik van en belangrijker nog, toets de geleverde kwaliteit direct tijdens de bouw om problemen achteraf te voorkomen.

Eyesight RVI kan u hierbij helpen, neem vandaag nog contact met ons op.

Interesse in andere cases?