Goed vakmanschap
Mag je anno 2021 verwachten dat je kwaliteit krijgt indien je geen kwaliteitseisen vooraf stelt? Oftewel is goed vakmanschap de basisnorm voor de machinebouwers en toeleveranciers in de vleesverwerkende sector? Deze case geeft ons een bijzonder inkijkje.
Kwaliteit niet vanzelfsprekend
Indien je als producent in de vleesverwerkende industrie een stoom- en mixer installatie besteld voor je nieuwbouw. Maar helaas verzuimd om te verwijzen naar geldende (las)kwaliteitsnormen. Wat mag je dan als basiskwaliteit verwachten? In het kader van geldende wet- en regelgeving, aansprakelijkheid, HACCP, BRC- standaarden en diverse NEN-EN normen zou je anno 2021 toch mogen verwachten dat je minimaal goed vakmanschap krijgt.
Tijdens deze casus troffen we echter laskwaliteit aan, die vanuit hygiƫne maar zelfs vanuit goed vakmanschap volstrekt onacceptabel is. Ongeacht welke norm je toepast! Het werken met gecertificeerde lassers en met gerenommeerde (internationale) machinebouwers, die al jaren werkzaam zijn in de sector, blijkt in dit geval toch onvoldoende.
Vertrouwen is goed, maar controle is beter!
Laten we hopen dat het een incident was. Maar het toepassen van en verwijzen naar een specifieke norm en het vroegtijdig uitvoeren van onafhankelijke inspecties voorkomt veel problemen, discussies en verlies van tijd en geld.
In de Verenigde Staten gebruikt men al jaren de AWS D18.1 & 18.2. In Europa hebben we EHEDG doc.35 en in Nederland de HDN-norm. Alle normen en guidlines die omschrijven waar het ontwerp en de realisatie van machines en installaties in de voedingsmiddelen industrie aan moeten voldoen. Maak er gebruik van en belangrijker nog, toets de geleverde kwaliteit tijdens de bouw, of de FAT, om problemen achteraf te voorkomen.
Eyesight RVI kan u hierbij helpen, neem vandaag nog contact met ons op.